Bryndzové pirohy

26. března 2009 v 15:55 |  Slané jedlá

Potrebujeme:

  • 500 ml mlieka
  • 100 g detskej krupice
  • 20 g masla
  • 1 vajce
  • 300 g polohrubej múky
  • soľ
    Na plnku:
  • 250 g bryndze
  • 100 g zemiakov
  • 1 - 2 PL pochúťkovej smotany
  • soľ
  • mleté čierne korenie
    Na omáčku:
  • 50 ml mlieka
  • 1 topený syr v črievku
  • 100 g pochúťkovej smotany
  • 1 PL posekaného čerstvého kôpru

Postup:

1. Z mlieka odlejeme 350 ml a dá­me variť do hrnca. Vo zvyšnom mlieku v hrnčeku rozmiešame krupicu a prilejeme do vriaceho mlieka. Vymiešame na hustú, hladkú kašu a odstavíme. Za občasného premiešavania necháme chladnúť. Vlažnú hmotu prelejeme do misy a pridáme nakrájané maslo, vajce, múku a soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
2. Pripravíme plnku: Dobre umy­té zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode a ne­cháme vychladnúť. Olúpeme a najemno postrúhame. V miske zmiešame s bryndzou, so smotanou, so soľou a s korením. Dobre vymiešame.
3. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 - 4 mm a pomocou formičky alebo pohára vykrajujeme kolieska s priemerom asi 6 cm. Plnku kladieme do stredu pomocou noža alebo lyžičky a okraje cesta dobre zatlačíme prstami, prípadne formičkou na pirohy.
4. Do vyššieho hrnca dáme variť asi 3 litre vody. Keď začne vrieť, vodu osolíme, teplotu zmiernime na nižší stupeň a dáme do nej variť pirohy. Zľahka premiešame, aby sa neprichytili ku dnu, a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Scedíme ich do sitka alebo ich vyberieme dierovanou varechou.
5. Pripravíme syrovú omáčku: V kastróliku zohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom topený syr. Primiešame smotanu a kôpor a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nevznikne polohustá, hladká omáčka. Omáčkou polejeme teplé pirohy na tanieri.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama