Chrumkavé pochúťky

28. března 2009 v 22:59 |  Čo ponúknuť hosťom

Pikantné croissanty

Prísady (na 8 kusov): 225 g lístkového cesta, 50 g kyslej smotany, 1 ČL horčice, 1 ČL medu, 1 PL nasekaného kôpru, soľ, mleté čierne korenie, 150 g údeného lososa nasekaného nadrobno, 1 žĺtok, 1 PL mlieka, 3 PL sezamu.

1. Lístkové cesto (malo by byť podľa možnosti studené) rozvaľkáme a potom z neho vykrojíme čo najväčší kruh (pomocou okrúhlej formy alebo papierovej šablóny). Cesto nakrájame ako tortu na 8 rovnako veľkých trojuholníkov.
2. V miske zmiešame kyslú smotanu s horčicou, medom, kôprom a lososom. Ochutíme soľou a korením.
3. Na každý trojuholník cesta dáme do stredu kôpku smotanovej zmesi a zo širšej strany stočíme do rožkov. Tie poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypeme sezamom.
4. Croissanty pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C dozlatista. Pečivo necháme krátko vychladnúť a podávame najlepšie čerstvé.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút

Šunkové tyčinky

Prísady (na 24 kusov): 200 g lístkového cesta, hladká múka na pomúčenie dosky, 1 žĺtok, 1 PL mlieka, 4 PL sezamu, 24 tenkých plátkov šunky (parmskej alebo serrano).

1. Lístkové cesto rozvaľkáme a plát potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom. Cesto posypeme sezamom a valčekom ho jemne vtlačíme.
2. Pomocou ostrého noža nakrájame cesto na tyčinky široké asi 1 cm a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme tyčinky 10 až 15 minút dozlatista. Keď tyčinky vychladnú, obtočíme okolo nich tenké plátky šunky a môžeme podávať.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 15 minút

Paličky a slimáky

Prísady (na 12 kusov): 400 g lístkového cesta, zväzok čerstvých byliniek (bazalka, pažítka, petržlenová vňať alebo čerstvý medvedí cesnak a mladý špenát), 100 g tvarohu alebo bryndze, 2 ČL mlieka, soľ, mleté čierne korenie.

1. Bylinky umyjeme, dobre otrasieme a nasekáme najemno. Tvaroh alebo bryndzu vymiešame s mliekom, nasekanými bylinkami, korením a so soľou.
2. Lístkové cesto rozdelíme na 4 rovnako veľké časti. Tri kusy cesta položíme vedľa seba a natrieme ich bylinkovou zmesou.
Na spodný natretý plát položíme ďalšie dva natretou stranou nahor a prikryjeme posledným plátom.
3. Spojené pláty cesta rozvaľkáme pomocou valčeka na väčšiu plochu a dobre popritláčame. Ostrým nožom alebo ostrôžkou nakrájame pásiky široké 1 cm (môžeme si pomôcť aj pravítkom).
4. Polovicu pásikov prenesieme na plech s papierom na pečenie a naplocho popritláčame. Druhú polovicu pásikov prekrojíme na polovice, stočíme do slimákov, prenesieme na plech s papierom na pečenie a popritláčame. Pečivo dáme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 10 až 15 minút dozlatista.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama