Citrón alebo céčko?

29. března 2009 v 15:38 |  Čo sa oplatí o jedle vedieť
Môžu vitamíny uškodiť? Ak ich máte viac, ako treba, ohrozujete svoje zdravie, ak trpíte ich nedostatkom, ste na tom podobne. Je lepšie vyžmýkať citrón alebo zhltnúť tabletku celaskonu? Opýtali sme sa odborníka

Všetci vieme, že pred chrípkovým obdobím sa treba zásobiť vitamínom C, preto si v lekárni nakúpime šumivý celaskon a chladničku naplníme citrónmi a pomarančmi. Aký je však rozdiel medzi céčkom v tabletke a tým z citróna? Je prírodný vitamín lepší? Docent Pavel Blažíček hovorí, že nielen v citróne, ale v každom ovocí či zelenine pôsobí okrem samotného vitamínu aj množstvo iných faktorov, ktoré sú veľmi dôležité. "Je známe, že nedostatok vitamínu C spôsobuje krvácanie ďasien a vypadávanie zubov. Keď takému človeku dáme syntetické céčko, už mu nepomôže, šťava z citróna však áno. Na prevenciu stačí aj tabletka, ale na liečbu nie. Alebo si zoberme paradajky. Ich bunky obsahujú látku lykopén, ktorá chráni pred rakovinou, no keď lykopén izolujeme, jeho účinok nie je taký ako v paradajkovej šťave. Najviac sa ho uvoľní, keď rajčinu tepelne spracujeme a urobíme z nej pretlak alebo kečup. Každému preto odporúčam vypiť ráno deci paradajkového džúsu," radí odborník. Ak si pravidelne kupujete tabletky s extraktom z cesnaku a ste hrdí na to, ako sa staráte o svoje zdravie, docent Blažíček vás vyvedie z omylu. "Cesnak je naozaj vynikajúci. Nachádza sa na vrchole pyramídy najzdravších rastlín, pretože sa z neho uvoľňuje ochranná látka alicín, ktorá bojuje aj proti chrípkovým vírusom. Málokto však vie, že vzniká až pätnásť minút po tom, čo strúčik cesnaku roztlačíme. Po hodine sa účinná látka úplne rozpadne, preto ju nenájdete v žiadnej tabletke ani v oleji," upozorňuje odborník.
CÉČKO NEZNÁŠA KOVY
Upozornil vás lekár, že máte málo železa a odporučil vám nejaký doplnok? Nedávno ste navyše prekonali angínu a chcete si doplniť aj céčko? Sami radšej nič nekombinujte a poraďte sa s odborníkom. "Určite by som si nekúpil prípravok, ktorý obsahuje veľa vitamínu C a nejakého kovu, napríklad medi alebo železa. Môže to byť nebezpečné, lebo tak vznikajú kyslíkové radikály. Treba si dávať veľký pozor, aký prípravok kupujete, uprednostniť prírodný pred syntetickými a nedať sa oklamať reklamou. Osobne mám vynikajúcu skúsenosť s jedným preparátom na srdcovocievne ochorenia. Mali sme pacienta, dôchodcu, ktorému som ho poradil, no zdal sa mu príliš drahý, tak si kúpil podobný, ale lacnejší a bral ten. Keď za mnou po čase prišiel na kontrolu a vyšetrili sme ho, zlé hodnoty mu vyskočili, akoby neužíval vôbec nič," hovorí Pavel Blažíček. Upozorňuje aj na to, že ľudia si v dobrej viere niekedy nakúpia vitamíny, ktorých majú v tele dostatok, a môžu sa predávkovať. "Často čítam, že vitamíny sú neškodné, ale to vôbec nie je pravda. Niektorými sa dá predávkovať celkom ľahko, napríklad áčkom. Je to veľmi nebezpečné najmä pre tehotné ženy, pretože hrozí poškodenie plodu. Dokázalo sa, že aj polárnici, ktorí sa po roku vrátili z výpravy a zomreli na cirhózu pečene, mali extrémne veľa vitamínu A, lebo jedli pečeň z polárnych medveďov a tuleňov. Ak si dá budúca mamička často sardinky alebo treščiu pečeň, ktorá okrem áčka obsahuje aj niekoľkonásobne viac vitamínu D, ako je denná dávka, hneď je ohrozená. Tehotné by mali byť opatrné pri dopĺňaní vitamínov najmä v prvom trimestri. U kyseliny listovej zase platí, že je nebezpečné, ak jej majú nedostatok. Odporúčam ju užívať ešte predtým, ako sa rozhodnú mať bábätko, nie však viac ako jeden miligram denne." Prečo sa potom hovorí, že by sme mali jesť veľa ovocia a zeleniny bohatej na vitamíny, keď sa nimi môžeme predávkovať? "Treba rozlišovať vitamíny rozpustné vo vode a v tukoch. Céčkom ani béčkom sa nepredávkujete, pretože sa rozpúšťajú vo vode a ak ich má telo dostatok, vylúči ich močom. Naopak, vitamíny A, D, E aj K sa ukladajú v tuku a vo vysokých koncentráciách môžu poškodiť niektoré orgány."
RADŠEJ SÓLO AKO MIX
Odborník radí neužívať doplnky, ktoré obsahujú celý komplex vitamínov, ale kupovať si len tie, čo naozaj potrebujete. Nezabúdajte, že by sa nemali jesť dlhodobo, pretože telo si ľahko zvykne na umelý prísun vitamínov a na prírodné "zanevrie". Poviete si, dobre, ale odkiaľ mám vedieť, aké mi chýbajú a akých mám nedostatok? Dá sa to zistiť analýzou, ktorá je v zahraničí už bežná a v Paríži si ju dáva robiť napríklad modelka Adriana Sklenaříková. Podobné laboratórium máme aj na Slovensku. Analýzy sú však veľmi drahé a poisťovne ich nepreplácajú. Jediným riešením, ako môžete udržať hladinu vitamínov pod kontrolou, je vyvážená a zdravá strava. "Pestrý jedálny lístok je veľmi dôležitý. Každý deň by sme mali zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny, nie však naraz, ale postupne v priebehu dňa. Vynikajúce sú napríklad brokolica, kel, kapusta a karfiol, ktoré chránia pred rakovinou pľúc. Denne odporúčam tri oriešky a tri mandle ako prevenciu osteoporózy a, samozrejme, dôležité sú aj ryby, syry, jogurty, olivový olej a biele mäso. Stretol som sa s prípadom vegánky, ktorú doviezli na neurologickú kliniku na vozíčku. Zistilo sa, že má veľmi nízku hladinu vitamínu B12 a vysokú hladinu homocysteínu. Po troch mesiacoch sme jej upravili hodnoty na normálnu úroveň a nepotrebovala vozík. Hoci nahnevám niektorých vegetariánov, hovorím, že vegetariánstvo je výborné, ale dvakrát týždenne treba jesť mäso," zdôrazňuje odborník.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama