Kurča v soľnej kruste

22. března 2009 v 12:00 |  Mäsko

Potrebujeme:

  • 1 kurča (1,3 kg)
  • 1 viazaničku čerstvých byliniek - majorán, petržlen, tymian, rozmarín
  • 1 kg soli
  • 1 bielok
    Na cesnakové pyré:
  • 500 g cibule pokrájanej na štvrtiny
  • 2 veľké hlavičky cesnaku
  • 100 ml olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
    Na pečené paradajky a papriky:
  • 500 g paradajok
  • 3 červené papriky
  • 1 červenú čili papričku
  • 6 PL olivového oleja
  • petržlenovú vňať na ozdobenie

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Kurča umyjeme, osušíme a do brušnej dutiny mu vložíme viazaničku byliniek. Nohy kurčaťa zviažeme kuchynskou niťou.
2. Zmiešame soľ a bielok tak, aby všetka soľ bola rovnomerne navlhčená. Vyberieme si menší pekáč, do ktorého sa kurča dobre zmestí. Na dno pekáča dáme dvojitú vrstvu alobalu s prečnievajúcimi okrajmi, aby sme alobal mohli dôkladne uzavrieť.
3. Do takto pripraveného pekáča dáme hrubú vrstvu soli zvlhčenej bielkom a na ňu položíme kurča. Nasypeme naň zvyšnú soľ tak, aby bolo celé kurča zakryté. Alobal uzatvoríme, kurča vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 70 až 80 minút.
4. Medzitým si pripravíme cesnakové pyré: Do hrnca dáme cibuľu a cesnak rozobratý na strúčiky, ale ich neošúpeme. Prilejeme olivový olej, pridáme soľ a mleté čierne korenie. Prikryté varíme na miernom ohni asi hodinu, kým cesnak nie je celkom mäkký. Cesnaky vytlačíme zo šu­piek a rozmixujeme ich spolu s cibuľou a olejom nahladko. Pyré dáme do misky.
5. Pripravíme pečené paradajky a papriky: Paradajky ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody, schladíme a ošúpeme. Pokrájame na štvrtiny a vložíme do plytkej zapekacej misy. Pridáme nasekanú čili papričku, očistené, na štvrtiny pokrájané papriky a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v rúre nad kurčaťom asi 45 minút, kým papriky nezhnednú.
6. Upečené kurča vyberieme z rúry a necháme 10 minút po­stáť. Potom opatrne otvoríme alobal a z kurčaťa odstránime všetku soľ. Podávame s pečenou paprikovou zmesou. Cesnakové pyré servírujeme osobitne v servírovacej miske.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama