Letné zbrane proti veku

29. března 2009 v 15:37 |  Čo sa oplatí o jedle vedieť
Leto predlžuje mladosť! Slnko a oddych sú zdrojom optimizmu a letný jedálny lístok skutočne spomaľuje procesy starnutia. Sezónne potraviny omladia pleť i srdce, očistia črevo a obnovia pamäťové schopnosti

OVOCNÉ ŠŤAVY PROTI DEGENERÁCII
V pohári vyzerajú krásne a ponúkajú to najlepšie z darov leta! Okrem toho, že skvele osviežia a pošteklia chuťové bunky, sú zdrojom kyanokobalamínu, vitamínu B12. Táto zlúčenina, ktorá ako jediná zo všetkých vitamínov obsahuje kobalt, je nevyhnutná na tvorbu krvných buniek, predovšetkým červených krviniek, a aj na správnu činnosť nervového systému. Väčšinou získavame B12 z mäsa, no v lete môžeme žalúdok odľahčiť, tak to využite! Jeho nedostatok vedie k degenerácii nervových vláken v mieche alebo ťažkej málokrvnosti. Keďže degeneratívne procesy patria k bežným neduhom staroby, pohár čerstvej šťavy denne padne vhod.
PESTRÉ ŠALÁTY OBNOVUJÚ BUNKY
Svieže, chrumkavé listové šaláty všetkých druhov teraz dostanete na každom rohu. Skombinujte ich s akoukoľvek ďalšou čerstvou zeleninkou, pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte podľa svojho gusta. V horúčavách niet lepšieho obeda ani večere! Od taniera vstanete svižní, bez pocitu ťažoby, a čo je dôležitejšie, zásobíte sa všetkými možnými vitamínmi, ale najmä B9, mimoriadne dôležitou kyselinou listovou. Spolu s vitamínom B12 zabezpečuje, že proces bunkového delenia a rastu prebieha normálne a zohráva dôležitú úlohu pri syntéze nukleových kyselín. Jednoducho povedané, pravidelný prísun kyseliny listovej celkovo spomaľuje starnutie organizmu.
JOGURTY NA KONDÍCIU KOSTÍ
Osteoporóza je strašiak každej ženy, ktorá má viac ako štyri a pol krížika na chrbte. Ale mlieko, najznámejší zdroj vápnika, už mnohým v tomto veku spôsobuje tráviace problémy. Výborne ho nahradia jogurty. Poskytnú vám dostatok vápnika, bez ktorého sa nezaobídete, ak chcete udržať svoje kosti v dobrom zdraví, a správne vychladené nahradia kalorickú zmrzlinu. S trochou sezónneho ovocia z nich vykúzlite úžasný zdravý dezert. Kto si trúfa, nech sa smelo pustí do jogurtov z kozieho mlieka. Bulhari a Gréci sa vďaka tejto pochúťke dožívajú vysokého veku.
RYBY PODPORUJÚ SRDCE I MOZOG
Práve teraz, v lete, chutia najlepšie! Veď dovolenka bez nich by sa ani nerátala. Získate z nich vitamín D, ktorý telu umožňuje využiť vápnik z jogurtov čo najefektívnejšie. Najviac déčka nájdete v tučných rybách, ako je losos, makrela či tuniak, a ak sa chystáte na dobrodružnejšiu dovolenku, pribaľte si do zásob aj konzervu sardiniek. Pre všetkých, čo už smerujú k seniorom, sú ryby na tanieri zvlášť dôležité, lebo s pribúdajúcim vekom ľudský organizmus pomaly stráca schopnosť syntetizovať vitamín D z pobytu na slnku. Ešte dôležitejšie však je, že ryby sú zdrojom omega 3-mastných kyselín, ktoré znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, udržujú v kondícii mozog a mladistvý vzhľad pokožky i vlasov.
MORSKÉ POTVORKY UDRŽUJÚ PAMÄŤ
Pre nás, suchozemcov, sú vzácnou pochúťkou s veľkým významom. Obsahujú veľa selénu a zinku. Prvý je účinnou ochranou pred rakovinou, druhý je nenahraditeľný na normálny metabolizmus, syntézu proteínov a tvorbu DNA. Zinok tiež podporuje vylučovanie inzulínu, psychickú vnímavosť a mužom pomáha udržať potenciu, lebo sa podieľa na tvorbe testosterónu i spermií. Najobľúbenejšie z plodov mora, krevety, sú dobrým zdrojom vitamínu B3, ktorý pomáha zachovať dobrú pamäť, a jódu, potrebného na správne fungovanie štítnej žľazy. Poznáte lepší dôvod ísť si posedieť do dobrej reštaurácie?
ŠAMPIŇÓNY ODSTRAŇUJÚ ÚNAVU
Nie sú síce pravým darom sezóny, ale výborne sa hodia k letným jedlám. Huby vo všeobecnosti obsahujú viac bielkovín, selénu a vitamínu E ako ostatné druhy zeleniny. Posledný menovaný zabraňuje starnutiu pleti a vlasov, ktoré udržuje krásne a lesklé. Šampiňóny sú aj veľmi dôležitý zdroj draslíka. Ten pomáha znižovať krvný tlak i riziko mŕtvice, prospieva nervovým bunkám, odstraňuje únavu a pôsobí ako diuretikum. Surové šampiňóny skvele doplnia miešané šaláty, podusené sa hodia ako príloha takmer ku každému mäsu, ale teraz je obdobie grilovačiek a v tejto úprave sú asi najlepšie.
KEL PREČISŤUJE ČREVO
Tak ako kapusta vládne jeseni a zime, kel je kráľom leta. Ak ho nemáte radi, nájdite si spôsob úpravy, v ktorom vám zachutí, lebo je účinným "skrášľovačom". Obsahuje veľa síry, ktorá okrem ochrany pečene a protirakovinových účinkov ako súčasť keratínu a kolagénu priaznivo pôsobí na vlasy, nechty i pleť. Starším ľuďom veľmi pomáha udržiavať zdravú činnosť čriev, ktoré vďaka vysokému obsahu vlákniny vyprázdňuje aj čistí. Vláknina vám pomôže aj schudnúť, lebo viaže kyseliny, čím znižuje hladinu tuku a bráni jeho ukladaniu na stenách ciev. Správne však funguje len vtedy, ak dbáte na pitný režim, inak môže veľa vlákniny spôsobiť zápchu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama