Plnené pampúšiky

28. března 2009 v 23:01 |  Sladučké jedlá

Prísady (na 12 kusov):
Cesto: 500 g hladkej múky, 1 kocka droždia, 200 ml vlažného mlieka, 50 g kryštálového cukru, 5 žĺtkov, 60 g zmäknutého masla, štipka soli, 1 ČL ostrúhanej citrónovej kôry.

Marcipánová plnka: 100 g marcipánu, 100 ml mlieka, 1/2 ČL ostrúhanej, citrónovej kôry, lekvár, olej na vyprážanie, tmavá a biela čokoládová poleva (polotovar), cukrové perličky, mandľové lupienky alebo práškový cukor na ozdobu.

1. V mlieku rozpustíme droždie, pridáme cukor a necháme krátko kysnúť. Múku zmiešame so žĺtkami, soľou, s maslom, citrónovou kôrou a vykysnutým kváskom. Ručne alebo pomocou šľahača s nadstavcami na cesto vypracujeme vláčne cesto. Na teplom mieste ho necháme prikryté asi 45 minút kysnúť.
2. Vykysnuté cesto ešte premiesime na doske, rozdelíme na 2 časti, sformujeme do valcov a každý valec pokrájame na 6 rovnakých kusov. Každý kus sformujeme do gule a ešte 30 minút necháme kysnúť.
3. Vykysnuté gule vkladáme do horúceho oleja (musia v ňom plávať) a vypražíme najprv z jednej a potom z druhej strany. Vypražené pampúšiky vyberieme dierkovanou naberačkou, napapierovom obrúsku necháme odkvapkať a mierne vychladnúť.
4. Marcipán rozdrobíme a potom vmiešame do horúceho mlieka, aby sa rozpustil. Zmes ochutíme citrónovou kôrou a necháme vychladnúť. Polovicu pampúšikov naplníme marcipánovou zmesou, druhú polovicu lekvárom. Na plnenie použijeme cukrárske vrecko so širším nadstavcom, ktorý vpichneme do pampúšika a vtlačíme doň plnku.
5. Naplnené pampúšiky ešte polejeme bielou a tmavou čokoládovou polevou, ozdobíme cukrovými perličkami, mandľovými lupienkami alebo posypeme práškovým cukrom.

ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT
ČAS KYSNUTIA: 45 MINÚT
ČAS VYPRÁŽANIA: 20 MINÚT
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama