Sladká medicína

29. března 2009 v 15:18 |  Čo sa oplatí o jedle vedieť
Viete si vybrať správny med? Kým medovicový je výborný pre astmatikov, lipový môže spôsobiť búšenie srdca

VČELU ČLOVEK NEUVIAŽE


Vlani sa Lörinczovci mohli tešiť z medu repkového, agátového, facéliového, lipového, lúčneho, medovicového, lesného a zo slnečnicového. Nemôžu sa pomýliť, ktorý stočia do pohára, pretože väčšina kvetov kvitne v inom období, a vedia aj to, v ktorom mieste ich včely nektár pozbierali. "S vozmi chodíme vždy naprázdno do lokality, ktorú sme si zvolili. Keď sa tam končí znáška, všetok med od včiel vytočíme. Iba tak zabránime tomu, aby sa pomiešal. Nikdy nemôžeme povedať, že na sto percent je to taký alebo onaký med, ale na deväťdesiatdeväť percent áno. Keď ideme do hôr, vieme, že med je určite medovicový, ale to jedno percento sú aj lesné kvietky. Včelu totiž človek neuviaže," vysvetľuje Ildikó. "Med vytáčame, aj keď ho nie je viac ako tri či štyri kilá. Keby sa pomiešal, stratil by na kvalite," dodáva Róbert Lörincz. S vozom putujú do Nízkych Tatier, do okolia Banskej Bystrice a Štiavnice, ale už boli aj pri poľských hraniciach.


NA SPÁNOK I RANY


Každý jeden kvetový med je vlastne nektár z kvetov. Obsahuje jednoduché cukry, glukózu, fruktózu, vodu, kyseliny, fermenty, minerálne látky, vitamíny, enzýmy. "Med je oveľa viac ako len sladidlo, je to výborná medicína. Navodí pokojný spánok, keď má niekto problémy s nespavosťou, stačí si ho dať do pohára vlažného mlieka. Je i zásadotvorná látka. Ak má niekto problém s acidózou, odporúčam mu med každý deň, môže ním eliminovať žalúdočnú kyselinu," vyratúva dobré vlastnosti medu Ildikó. Vzápätí dodáva, že sama ho používa aj na menšie rany. "Prietok krvi okolo rany je svižnejší a rýchlejšie sa z nej vypudia baktérie," tvrdí. Glukóza má dobrý účinok na funkciu pečene, fruktóza podporuje vstrebávanie tukov.


KAŽDÝ JE TROCHU INÝ


Každý med má svoju špecifickú vlastnosť. Ak sa bojíte cukornatenia, teda kryštalizácie, ktorá je jeho prirodzenou vlastnosťou, siahnite po agátovom mede. "Agátový je najmenej dráždivý. Môžu ho bez obáv jesť aj deti a starší ľudia. Je najľahšie stráviteľný a nezaťažuje žalúdok. Kryštalizuje veľmi pomaly, niekedy trvá celé roky, kým v ňom tento proces nastane," vysvetľuje Ildikó. Kým repkový funguje ako obrana proti rakovine, lipový môže potrápiť kardiakov. "Repkový je výnimočný tým, že ho včely donesú ako prvý. Po dlhej zime zbierajú nadmerné množstvo nektáru i peľu, je preto bohatý na bielkoviny a blahodarne pôsobí na srdce. Posilňuje funkciu srdcového svalu, preto je vhodný najmä pre športovcov. Pôsobí aj ako prírodný protirakovinový filter, lebo na seba viaže voľné radikály v organizme. Lipový med obsahuje aj silice z lipy, preto je výborný pri ochoreniach dýchacích ciest. Opatrní by mali byť ľudia, ktorí majú ťažkosti so srdcom. Med totiž môže spôsobovať jeho búšenie, tak ako lipový čaj," varuje pani Lörinczová.


KVETOVÝ CHUTÍ NAJLEPŠIE


Facéliový a pohánkový med je rarita. "Je v nich prírodný rutín nielen ako stopový prvok, ale vo veľkom množstve. Je dôležitý, lebo posilňuje cievy a sú vďaka nemu aj pružnejšie," vraví. Najznámejší je kvetový med, býva lesný alebo lúčny. "Čím viac kvetov, tým viac druhov vitamínov. Či už je to med z horských oblastí alebo z dolniakov, má pestrejšie zloženie ako jednodruhové medy," hovorí Ildikó. Medovicový je najdrahší, ťažko sa získava, ale nie je to obyčajný klasický med. "Je vzácny, lebo včely ho nezbierajú z kvetov. Na jeho vznik sa musí spojiť mnoho faktorov, ktoré nenastávajú každý rok. Na horách musí byť teplo a vlhko, ale i veľké teplotné výkyvy medzi dňom a nocou. Vtedy sa na stromoch objavia vošky a začnú z nich sať sladkú šťavu. Určitú časť tejto miazgy spotrebujú pre seba, nadbytok vylúčia. Ich výlučky včely pozbierajú, obohatia o šťavy vlastných žliaz a vložia do plástov. Medovicový med neobsahuje peľ, ale o to vyššie množstvo železa, horčíka, zinku a stopových prvkov. Med má antibakteriálne účinky, ale medovicový ich má až dvojnásobok. Môže byť z ihličnanov i z listnatých stromov. V miestach, kde sa nachádza malinčie, obsahuje i určité percento peľu, no chuť takéhoto medu je harmonickejšia ako vo výrazných medovicových medoch. Je výborný v chrípkovom období. Vyhľadávajú ho najmä ľudia s astmou alebo s alergiami, naozaj v ňom nie je veľa peľu," odporúča Ildikó.


PLÁST NA FAJČIARSKY POVLAK


V niektorých pohároch s medom je i včelí plást. Nie je tam preto, že lákavo vyzerá, má svoju funkciu. "Je to lahôdka," prezrádza Ildikó a dodáva: "Do medu vyberáme iba panenské plásty, to znamená jednoročné. Včely si ich vystavali samy. Je to včelí vosk s propolisom a peľom. Tieto plásty sú s agátovým medom. Dlhšie žutie plástu postupne uvoľňuje propolis, je výborný pre ľudí so sennou nádchou a vylieči i zápaly v dutinách. Pomáha tvorbe slín a dlhoročným fajčiarom zoberie nikotínový povlak zo zubov."


PROPOLIS ODSTRÁNI KURIE OKÁ


Ďalším včelím zázrakom je propolis. "Dodnes nikto nevie, z čoho ho včely získavajú. Niektorí tvrdia, že ho zberajú z púčikov, iní že z rán stromov," vysvetľuje Róbert. Aj propolis je liečivým produktom včiel. "Plátky propolisu sa prikladajú na rany, no môžete sa ním zbaviť aj kurieho oka. Stačí naň priložiť plátok teplého propolisu, obviazať a oko obyčajne vypadne aj s koreňom," hovorí pani Lörinczová. "Veľmi rozšírený je omyl o tinktúre, v ktorej sa propolis lúhuje. Nestačí ho dať do domácej pálenky, aby bol skutočne účinný, lieh musí byť aspoň osemdesiatštyripercentný," dodáva. Má antibakteriálne a antivírusové účinky. Urýchľuje hojenie rán, utišuje bolesť, zabraňuje rozšíreniu herpetického oparu. Propolis posilňuje imunitný systém človeka, ničí mnohé škodlivé toxíny, má protizápalové účinky.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama