Vianočný štedrák

22. března 2009 v 14:35 |  Sviatočné jedlá

POTREBUJEME: Cesto: 600 g hrubej múky, 250 až 300 ml vlažného mlieka, 120 g masla, 100 g práškového cukru, 30 g droždia, 3 žĺtky, 20 g masla, trocha nastrúhanej kôry z chemicky neošetreného citróna, štipku soli

Maková plnka: 200 g mletého maku, 200 ml mlieka, 120 g práškového cukru, 10 g masla, 0,5 balíčka vanilínového cukru, trocha nastrúhanej citrónovej kôry
Orechová plnka: 180 g mletých orechov, 200 ml mlieka, 30 g jemnej strúhanky, 50 g práškového cukru, 0,5 balíčka vanilínového cukru, trocha nastrúhanej citrónovej kôry
Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 80 g práškového cukru, 80 g masla, 30 g hrozienok, 2 vajcia, 1 balíček vanilínového cukru, trocha nastrúhanej citrónovej kôry
Slivková plnka: 200 g slivkového lekváru, trocha nastrúhanej citrónovej kôry


1. Z časti mlieka, cukru, trocha múky a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, soľou a mliekom. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
2. Po vykysnutí ho rozdelíme na päť rovnakých bochníčkov, z ktorých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme štyri pláty. Na pomastený plech položíme prvý rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme makovú plnku, prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme slivkovou plnkou, potom položíme tretí plát, na ktorý navrstvíme orechovú plnku a na štvrtý plát cesta rozotrieme tvarohovú plnku.
3. Z posledného kúska cesta vytvarujeme valčeky a urobíme z nich na koláči mriežku. Celý povrch potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 1 hodinu.

Plnky:

Maková plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomletý mak, maslo, vanilínový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
Slivková plnka: Slivkový lekvár dobre rozmiešame s nastrúhanou citrónovou kôrou. Ak je veľmi hustý, pridáme trocha horúcej vody.
Orechová plnka: Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme pomleté orechy, vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a zahustíme strúhankou. Plnku premiešame, odstavíme a necháme vychladnúť.
Tvarohová plnka: Mäkký tvaroh vymiešame s maslom, práškovým cukrom, vanilínovým cukrom a žĺtkami. Pridáme hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a nakoniec zľahka vmiešame tuhý bielkový sneh.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama