Chlebový veniec s pečeným vajíčkom

1. dubna 2010 v 22:53 |  Sviatočné jedlá
Chlebový veniec s pečeným vajíčkom

POTREBUJEME:

1/8 l mlieka
1 kocka kvasníc (42 g)
1 ČL cukru + 50 g cukru
125 g masla alebo margarínu
500 g múky
soľ
1 surové vajíčko
6 vajíčok natvrdo
olej
100 g mandľových plátkov
pestro pomaľované veľkonočné vajíčka

POSTUP:


Zohrejte mlieko, rozdrobte kvasnice a s 1 čajovou lyžičkou cukru vmiešajte do mlieka. Nechajte 10 minúť odstáť. Rozpusťte tuk a nechajte ho vychladnúť. Múku, 50 g cukru a soľ rozmiešajte v mise. Tuk, vajíčko a mlieko s kvasnicami pridajte k múčnej zmesi a všetko spolu vyhneťte do hladkého cesta. Nechajte nakysnúť asi 1 hodinu prikryté na teplom mieste. Cesto ešte raz prehneťte a rozdeľte na 12  porcií. Každú porciu vytvarujte na tenkú rolku (asi 20 cm dlhú). Rolky po dvoch vzájomne prepleťte, vyformujte veniec a konce dobre pritlačte k sebe. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu vložte zľahka naolejované vajíčko, aby forma ostala zachovaná. Vence nechajte prikryté nakysnúť cca 15 minút. Žĺtok a smotanu spolu rozšľahajte a zmesou natrite cesto pomocou štetca. Posypte navrchu mandľovými plátkami. V predhriatej rúre (elektrický šporák: 175°C, plynový šporák: stupeň 3-4, teplovzdušná rúra: 160°C) pečte 20-25 minút. Vyberte vajíčka a nechajte vychladnúť, Podľa vkusu ozdobte prostriedok venca pestro pomaľovanými vajíčkami.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama