Veľkonočný veniec s jahodovou marmeládou

1. dubna 2010 v 22:56 |  Sviatočné jedlá
Veľkonočný veniec s jahodovou marmeládou

Na jahodovú marmeládu:
500 g zrelých jahôd
500 g želírovacieho cukru
1 balíček vanilkového cukru

Na veľkonočný veniec:

1/8 l mlieka
1 kocka kvasníc (42 g)
1 ČL cukru + 50 g cukru
125 g masla alebo margarínu
500 g múky
soľ
1 surové vajíčko
6 vajíčok natvrdo
olej
1 žĺtok
2 PL mlieka

Marmeláda:  Umyte, osušte a očistite jahody. Jahody, želírovací cukor a vanilkový cukor dajte do mixéru a asi 20-30 minút mixujte. Naplňte jahodovú marmeládu do pohárov, uzavrite a dajte do chladničky. Marmeláda robená za studena vydrží najviac 3 týždne.
Veniec: Zahrejte mlieko. Kvasnice rozmrvte a vymiešajte s cukrom (1 lyžičkou) do mlieka. Nechajte 10 minút kysnúť. Tuk nechajte roztopiť a ochladiť. Múku, cukor (50 g) a soľ zmiešajte v mise. Vajíčko a kvasnicové mlieko pridajte k múčnej zmesi a všetko spolu vyhneťte na hladké cesto. Prikryté nechajte nakysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Cesto ešte raz premieste a rozdeľte na tri porcie. Jednu časť vytvarujte na veľkú rolku a položte ako vonkajší veniec na plech vyložený papierom na pečenie. Konce pevne pritlačte k sebe. Zvyšné 2 porcie vytvarujte na 6 roliek a vytvarujte do malých venčekov ako na fotografii. Konce pritlačte na veľký veniec. Veniec ešte raz nechajte prikrytý nakysnúť asi 15 minút. Rozšľahajte spolu žĺtko a mlieko. Cesto potrite touto zmesou pomocou štetca. V predhriatej rúre (elektrický šporák: 175°C, plynový šporák: stupeň 3-4, horúcovzdušná rúra: 160°C) nechajte piecť 20-25 minút. Vychladnutý veniec servírujte s marmeládou.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama