Dezert Pavlova s jahodovou omáčkou

1. června 2010 v 10:22 |  Sladučké jedlá
dezert

Potrebujeme:


  • bielky zo 4 veľkých vajec
  • 225 g jemného kryštálového cukru
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 2 ČL kukuričného škrobu (Gustin)
  • 280 ml smotany na šľahanie
  • 1-2 PL pomarančového likéru
  • zmes ovocia (môže byť aj mrazené)
  • rastlinný olej na vymazanie
  • práškový cukor na posypanie

Na jahodovú omáčku:




  • 230 g jahôd
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL pomarančového likéru



Postup:


1. Rúru vyhrejeme na 150/130 °C. Hlboký plech (27 x 17 cm) zľahka potrieme olejom a vystelieme papierom na pečenie. Okraje papiera by mali aspoň o 3 cm prevyšovať okraje plechu.
2. Vo vychladenej, najlepšie kovovej mise šľaháme bielky, a to tak dlho, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť mäkké špičky. Po lyžiciach pridávame cukor a šľaháme, až vznikne tuhá a lesklá pena. Tú poprášime maizenou a zapracujeme dovnútra. Nakoniec zľahka pridáme ocot.
3. Snehovú zmes lyžicou navrstvíme do pripraveného plechu; a povrch uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50 až 60 minút alebo dovtedy, až pena mierne narastie a nadobudne zlatistú farbu. Penové cesto necháme na plechu úplne vychladnúť.
4. Medzitým pripravíme omáčku: Pomocou kuchynského robota dohladka vyšľaháme očistené jahody, práškový cukor a likér. Zmes precedíme cez husté sitko do misky. Prikryjeme, prípadne vychladíme.
5. Vychladenú smotanu s likérom vyšľaháme dopolotuha. Cesto vyberieme z plechu a preložíme na dosku. Okraje zarovnáme ostrým mokrým nožom. Povrch rovnomerne potrieme vyšľahanou šľahačkou. Dezert pokrájame na 8 kusov a preložíme na dezertné tanieriky. Každý kúsok ozdobíme ovocím a poprášime práškovým cukrom. Taniere pokvapkáme jahodovou omáčkou a servírujeme.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jana-Anajs Jana-Anajs | E-mail | Web | 3. června 2010 v 11:43 | Reagovat

Jeden recept lepší než druhý,hezký den! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama