Krehké jahodové košíčky

28. června 2010 v 10:00 |  Extra mlsné jazýčky




POTREBUJEME

Cesto: 300 g hladkej múky 200 g studeného masla 100 g práškového cukru 1 balíček vanilínového cukru 100 g pomletých orechov 2 žĺtky 1 lyžicu rumu 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna múku na posypanie dosky Plnka: jahodový džem (asi 100 g) 200 ml smotany na šľahanie 1 balíček stužovača šľahačky 100 g očistených umytých jahôd + 25 jahôd na ozdobenie 2 lyžice práškového cukru Poleva: 125 g čokolády na varenie 125 g masla


POSTUP
1. Dôkladne vymiesime preosiatu hladkú múku s kúskami studeného masla, práškovým a vanilínovým cukrom, pomletými orechmi, žĺtkami, rumom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a asi na 30 minút odložíme do chladničky.
2. V miske roztlačíme jahody vidličkou a zmiešame s dvoma lyžicami práškového cukru. Smotanu so stužovačom vyšľaháme do polotuha a zľahka premiešame s jahodovou kašou.
3. Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na 3- až 4-milimetrovú hrúbku. Pohárom alebo vhodnou formičkou povykrajujeme kolieska, ktoré jemne vtlačíme do košíčkových foriem. Košíčky poukladáme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Pečieme na 150 °C asi 20 minút. Upečené košíčky necháme vychladnúť, potom ich vyklopíme z formičiek.
4. Nad parou rozpustíme na kúsky polámanú čokoládu a maslo. Polevu vymiešame dohladka, odstavíme zo sporáka a necháme mierne vychladnúť. Z vonkajšej strany pomocou štetca potrieme košíčky čokoládovou polevou. Na kuchynskej mriežke necháme stuhnúť.
5. Do každého košíčka dáme asi pol lyžičky jahodového džemu a lyžicu jahodovej šľahačky. Ozdobíme zvyšnými jahodami.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama