Mätová zmrzlina s čokoládovými hoblinami

7. července 2010 v 20:16 |  Extra mlsné jazýčky




Potrebujeme:
2 šálky čerstvých mätových listov
1 šálku mlieka
2 šálky smotany na šľahanie (rozdelené na 1 + 1 šálku)
2/3 šálky kryštálového cukru
štipku soli
6 žĺtkov
100 g horkej čokolády

Postup:
1. Do hlbšieho hrnca dáme umyté a osušené lístky z mäty. Pridáme šálku mlieka a šálku smotany. Mlieko so smotanou zahrievame a mätu v ňom sparíme. Pri zohrievaní dávame pozor, aby tekutina nezovrela! Hrniec odstavíme z ohňa, zakryjeme a necháme 10 minút postáť.
2. Kým sa mätové lístky vyluhujú, dáme zvyšnú smotanu vychladiť do ľadového kúpeľa: nalejeme ju do menšej nádoby z nehrdzavejúcej ocele, ktorú vložíme do väčšej nádoby naplnenej studenou vodou a kockami ľadu.
3. Mlieko so smotanou, v ktorom sa vyluhovala mäta, precedíme cez sito. Gumovou stierkou vytlačíme z mäty v site všetku tekutinu. Smotanovú zmes s mätovou príchuťou vrátime späť do hrnca, pridáme cukor a soľ, znovu zohrejeme. Občas premiešame, aby sa cukor rozpustil. Opäť dávame pozor, aby tekutina nezovrela! Horúcu zmes (nesmie vrieť!) odstavíme z ohňa.
4. Vaječné žltky vymiešame v stredne veľkom hrnci. Za stáleho miešania k nim pomaly prilievame zohriatu smotanovú zmes. Hrniec dáme opäť na sporák a žĺtkovo-smotanovú zmes za stáleho miešania zohrejeme, ale nevaríme. Cez sito ju precedíme do studenej smotany (z bodu 2) a premiešame. Zmrzlinovú zmes dáme na niekoľko hodín vychladiť do chladničky alebo znovu vložíme do ľadového kúpeľa.
5. Ak vlastníme strojček na výrobu zmrzliny, ďalej postupujeme podľa priloženého návodu. Ak strojček nemáme, nalejeme smotanovú zmes do širokej plytkej nádoby z jenského skla a uložíme do mrazničky. Zmrzlinu každú hodinu premiešame elektrickým šľahačom, aby sa v nej nevytvorili ľadové kryštáliky. Počas mrazenia zmrzliny nastrúhame škrabkou na zeleninu čokoládové hobliny, ktoré v polovici mrazenia (približne po 2 hodinách) primiešame k zmrzline.
6. Keď je zmrzlina hotová, preložíme ju do vzduchotesnej nádoby a vrátime späť do mrazničky. Pred servírovaním ju necháme pri izbovej teplote trochu povoliť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama