Parené buchty so slivkovým lekvárom

27. srpna 2010 v 10:31 |  Sladučké jedlá

Potrebujeme:
Na kvások:
  • 1 lyžicu polohrubej múky
  • 1 lyžičku kryštálového cukru
  • 30 g droždia
  • 100 ml vlažného mlieka
Na cesto:
  • 400 g polohrubej múky
  • 20 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 50 ml mlieka
  • 50 ml oleja
  • 200 g slivkového lekváru
  • 150 g mletého maku (alebo tvarohu podľa chuti)
  • rozpustené maslo na poliatie
  • práškový cukor na posypanie


Postup:
1. Pripravíme kvások: Vo vlažnom mlieku rozmiešame múku, cukor a droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť.
2. Pripravíme cesto: Preosiatu múku zmiešame s cukrom a so soľou. Pridáme kvások, vajce rozmiešané v mlieku a olej. Uhnietime cesto - prácu si môžeme uľahčiť mixérom. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť.
3. Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri časti. Na pomúčenej doske rozvaľkáme prvú časť na hrúbku asi 1 cm. Pomocou pohára alebo okrúhlou formičkou vykrojíme kolieska s priemerom asi 10 cm. Do stredu každého dáme lekvár, okraje spojíme a vytvarujeme buchtu. Na doske necháme chvíľu kysnúť.
4. Buchty varíme nad parou asi 10 minút. Medzitým rozvaľkáme druhú časť cesta a pripravíme si ďalšie buchty podľa bodu 2. Podobne postupujeme aj s ďalšími dvoma časťami cesta. Hneď po uvarení ich asi 3-krát prepichneme špáradlom a polejeme rozpusteným maslom. Teplé buchty podávame posypané mletým makom alebo rozmrveným tvarohom, práškovým cukrom a poliate rozpusteným maslom.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama